zondag 2 november 2008

The Amish - Lancaster, PA

Op zaterdag 1 november brachten we een bezoekje aan the Amish. Er leven zo'n 29000 Amish people verspreid over 28 Amerikaanse staten. Zo'n 3/4 leeft in Ohio, Indiana en Pennsylvania. Wij trokken naar Lancaster in Pennsylvania. Ze vielen meteen op met hun paard en buggy op de parkings van winkels en langs de wegen. We hebben wat foto's kunnen trekken, maar zelf wilden ze niet gefotografeerd worden. Onze eerste stop was The Amish Village, een klein openlucht museum. Een gids leidde ons door een typisch farm house en gaf ondertussen wat meer uitleg over hun manier van leven. Zo hebben zij geen elektriciteit, televisie, radio. Hun koelkast, fornuis en wasmachine draaien op gas. Hun land bewerken ze met werktuigen getrokken door hun paarden. Toch gaan zij ook naar de gewone winkel om bijvoorbeeld boter te kopen. De kinderen gaan naar school tot hun 12 jaar. Een meisje dat al wat slimmer is dan een andere wordt uitgekozen om de kinderen te onderwijzen. Wanneer hun kinderen de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben, mogen ze even proeven van ons moderne leven en dan zelf beslissen of ze al dan niet terug naar huis komen. Slechts een 5% kiest voor het moderne leven...
Na ons bezoek aan the Amish village, maakten we een ritje met paard en kar langs enkele Amish farms. Zo merkten we dat de ene familie al wat traditioneler leeft dan de andere (we zagen auto's en elektrische apparatuur zoals een cirkelzaag en een hogedrukreiniger...).
Als je in de buurt bent, is het zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Zelf vonden we het de lange rit (iets meer dan twee uur) niet echt waard.














Geen opmerkingen: